Jaap Grootenboer

Jaap Grootenboer is op 3-11-2020 overleden.

In het verleden is Jaap ook verbonden geweest aan de Synagoge als bestuurslid. Hij heeft veel betekend voor het cultuurhistorisch besef van de gemeente Borne, speciaal voor oud-Borne, de geschiedenis van de Synagoge en de Joodse gemeenschap.

Jaap was Cultuurhistoricus en verbonden aan de Gemeente Borne.

Veel heeft hij ook gedaan aan de oprichting van de Stichting Ontwikkelingssamenwerking Borne (STOS), de Stichting Bussemakerhuis, de Heemkunde Vereniging en de Stichting Joodse begraafplaatsen.

Na een indrukwekkende tocht van zijn huis op de Ennekerdijk, het vroegere woonhuis van Joodse leraar Joseph Hes (Jaap was nog bezig aan een boek over hem), is Jaap Grootenboer herdacht in de oude kerk die hij noemde: een eenvoudige hemel op boerenaarde. Tijdens zijn tocht naar de Oude Kerk waar een herdenkingsdienst werd gehouden, hingen de vlaggen in de Ennekerdijk halfstok.

Zijn liefde voor Historie heeft veel oude gebouwen in oud Borne gered van de ondergang. Met zijn pleidooien wist hij de mensen te overtuigen van de waarde van deze panden.

In Jaap hebben we een Bornse Historicus verloren, maar veel werd er beschreven en bewaard door zijn inzet.

Hierbij ook een ode aan het land waar hij in zijn jeugd is opgevangen en wat hij altijd in zijn hart heeft gesloten. Knop