Lezing van Arjan Reinderink over Jan te Wierik 9 november 2018

Op vrijdag 9 november heeft Arjan Reinderink, voormalig galeriehouder uit Borne, ons meegenomen in de belevingswereld van Jan te Wierik.
Arjan vertelde op humoristische wijze over hoe hij Jan te Wierik had leren kennen en hij gaf ons een kijkje in het leven van Jan. Leuke anekdotes die door meerdere mensen in het publiek herkend werden, werden afgewisseld met heel persoonlijke ervaringen. Te Wierik was iemand met veel talent op meerdere gebieden. Hij was niet alleen schilder maar was ook een verdienstelijk beeldhouwer, musicus en dichter.
Jan te Wierik werd geboren in Hengelo (1954), het grootste deel van zijn artistieke leven brengt hij door in Haaksbergen. In het ‘pand Ten Broeke’, een ‘krakerswoning’ aan de Parallelweg, pioniert hij vanaf midden jaren zeventig. Later vooral bekend geworden als abstract-expressionistisch schilder, begint te Wierik aan de Parallelweg als beeldhouwer. Eerst met zandsteen, later in beton. Later verhuist hij naar Rekken. Daar, in het groene buitengebied, vindt hij z’n draai. Schilderend, dichtend, beeldhouwend, musicerend. Met een ongekende productiviteit en creativiteit leeft te Wierik op zijn eigen manier. Zijn werk siert agenda’s, kalenders, muismatjes, stropdassen, noem maar op. Hij beschildert Mepal-servies en bij drukkerij Hassink verschijnen prachtige boeken, dichtbundels en kalenders.
Jan te Wierik is altijd wars geweest van sterallures. Integendeel, hij heeft juist voortdurend oog voor de zwakkeren. Stelt regelmatig een doek beschikbaar voor een veiling voor een goed doel, helpt beginnende kunstenaars op weg, heeft altijd tijd voor een praatje. Over zijn eigen werk heeft ’ie een uitgesproken mening: ‘onmeunig mooi en onwies goed’. De laatste jaren laat zijn gezondheid te wensen over. Steeds vaker heeft Jan te Wierik ‘geen rust in zijn rakkert’. In de nacht van vrijdag op zaterdag 24 augustus 2002 houdt zijn hart het voor gezien en komt er een abrupt einde aan het leven van een creatieve duizendpoot.
Al met al was het een erg leerzame en ontspannen avond..

Wij en derden, die zich (deels) buiten de EU bevinden, maken gebruik van cookies, om onze website te verbeteren, om de website naar behoren te laten werken, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring. Ga voor meer informatie naar onze Privacy Verklaring.