Lezing van gynaecoloog Mieke Kerkhof

In een uitverkochte zaal vertelde op dinsdagavond 19 maart Mieke Kerkhof over haar werk als gynaecoloog. Doorspekt met humor en vol verve praat de arts uit het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s Hertogenbosch over leven en dood.

In 1998 werd zij als eerste vrouwelijke gynaecoloog in dit ziekenhuis aangesteld.

De toehoorders lachten hartelijk om haar anekdotes. Iedereen weet dat er twee zekerheden in het leven zijn bevestigt ze: ‘je wordt geboren en je sterft’.

Haar hele leven al vertaalt ze ongemerkt voorvallen, die uit het leven gegrepen zijn, met een flinke dosis humor en grappige zinnen.

Ze beschrijft de ervaringen met leven en dood  in haar werken. Ze brengt baby’s ter wereld. Soms met veel verdriet sterft er ook een pasgeboren baby. Als arts en mens moet je hiermee kunnen omgaan. ‘Tragiek en humor gaan hand in hand’ meldt ze. ‘Het zijn zusters van elkaar’.

Naast het verzorgen van lezingen is het schrijven voor Mieke ook een passie. Zo schrijft ze ook regelmatig columns in het dagblad NRC en het Artsenblad.

Mieke Kerkhof wordt niet gesponsord door één of andere farmaceutische industrie.

Er zijn inmiddels twee boekjes van haar uitgegeven. Hierin beschrijft ze anekdotes uit haar praktijk. Ook die van andere artsen en van bevriende cabaretiers heeft ze daarin opgenomen.

De luisteraars werden gegrepen door de humorvolle anekdotes. Met soms een diepe ondertoon. Een knipoog naar het leven. Dit smaakte naar meer. In de pauze probeerden velen dan ook een gesigneerd boek van Mieke aan te schaffen. Om op een rustig moment teruggetrokken nog eens te genieten van haar verhalen.

De twee boekjes

Het eerste boekje `Even ontspannen, mevrouw` bevat anekdotes van haar en die uit de praktijk van collega’s.

In haar tweede boek ‘Klaar is Kees’ beschrijft ze de tweede zekerheid: het levenseinde.  Verhalen die deels serieus maar soms ook gelardeerd zijn met humor.

Het enthousiaste  publiek verliet na enkele uren voldaan en met een lach op het gezicht de Bornse Synagoge.