Martijn Akkerman, 26 oktober

Lezing van Martij Akkerman over de relatie van juwelen en mensen

Op een zaterdagmiddag in oktober vonden 45 voornamelijk dames de weg naar het Cultureel Podium. Nieuwsgierig naar de achtergrond van de juwelen van vorstenhuizen uit vervlogen tijden en de hedendaagse. Martijn Akkerman, juwelenhistoricus, bekend van het tv programma ‘Tussen Kunst en Kitsch’ voerde ons mee van de pronkjuwelen van de tsaren naar de diadeem van Máxima.
Het verschil tussen een tiara en diadeem werd met digitale illustraties haarfijn uitgelegd.
Op een humoristische wijze maakte hij ons deelgenoot van anekdotes van gravinnen en hoog geplaatste adellijken. Colliers die in een toiletpot vallen, tiara’s die tot bloedens toe op het hoofd geprikt waren. Uitgekiende kaarsverlichting tijdens een bal was van essentieel belang om de edelstenen in de sieraden te laten schitteren. Akkerman, mede-samensteller van de tentoonstelling ‘Juwelen! Schitteren aan het Russische hof’ in de Hermitage Amsterdam, schonk ook aandacht aan de daar geëxposeerde juwelen. Ieder met een eigen boeiend verhaal. Akkermans favoriet is de parel. Omdat die in z’n oorspronkelijkheid schoonheid in zich draagt.
De luisteraars konden nog uren van zijn interessante wetenswaardigheden genieten; Akkerman zou met veel passie nog dagen kunnen spreken. Dit bleek wel uit de enthousiaste reacties van het publiek.

 

Wij en derden, die zich (deels) buiten de EU bevinden, maken gebruik van cookies, om onze website te verbeteren, om de website naar behoren te laten werken, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring. Ga voor meer informatie naar onze Privacy Verklaring.