Muziektheater ‘De Grens’ door Ekaterina Levental, mezzosopraan en harpiste op 5 oktober 2018

Ekaterina Levental heeft eerder de succesvolle voorstelling ‘De Weg’ in Cultureel Podium Bornse Synagoge gegeven over haar vlucht vanuit Oezbekistan naar Nederland. Nu brengt ze het vervolg hierop ‘De Grens’, het verhaal over de asielaanvraag in ons land.
Met haar ouders en broertjes komt de 16-jarige Ekaterina in het AZC Gilze-Rijen. Ze is de enige van haar familie die Engels spreekt; zij moet het woord doen bij alle vragen voor de asielaanvraag. Dat de familie ook in Israël heeft gewoond, daarover moet ze liegen, anders krijgen ze geen asiel. Mannen uit het AZC en hulpverlener Jan willen haar helpen, maar op hun voorwaarden: kom bij me, trouw met me. Ze doet het niet. Ze heeft haar eigen dromen: zangeres worden, harp spelen.
Na lang wachten krijgt de familie eindelijk in 1996 een verblijfsvergunning en gaat in Haaksbergen wonen. De droom komt uit: ze mag aan het conservatorium in Enschede studeren.
En zie: vanavond treedt ze bij ons op met haar onewomanshow, zingt ze prachtige liederen en begeleidt ze zich op de harp. Een staand applaus is haar deel.

foto’s Annemie Mulders

Wij en derden, die zich (deels) buiten de EU bevinden, maken gebruik van cookies, om onze website te verbeteren, om de website naar behoren te laten werken, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring. Ga voor meer informatie naar onze Privacy Verklaring.