Lezing: Hans Hoes

Zomerzotheid & Zwarte Beertjes

vrijdag 24 januari

20 uur

Bij boeken gaat het niet alleen om de inhoud, ook het uiterlijk speelt een grote rol. Als het boek net in de winkel ligt is het boekomslag belangrijk, maar ook jaren later, wanneer de herinnering aan de inhoud soms is vervaagd, kan die afbeelding op de voorkant nog haarscherp op je netvlies staan.

Dit wordt in deze lezing geïllustreerd aan de hand van twee totaal verschillende soorten boekuitgaven: de Zwarte Beertjes pockets met covers van Dick Bruna, en meisjesboeken uit de periode 1880-1960. Bij de meisjesboeken ligt het accent op talrijke fraaie band- en omslagontwerpen uit Nederland zoals die voor Cissy van Marxveldts bestseller ‘Een zomerzotheid’, maar er worden ook uitstapjes gemaakt naar Duitsland, Engeland en Amerika. De vroegste, vaak anonieme voorbeelden komen uit de tijd van de Jugendstil. Latere ontwerpers van naam waren o.a. Henri Pieck en Hans Borrebach. Het overzicht van de Zwarte Beertjes beperkt zich niet tot die serie uit de jaren 1955-1980, maar wordt geplaatst in de context van de opkomst van het pocketboek.

Hans Hoes (Amsterdam, 1945) is oud-journalist van Het Financieele Dagblad, waar hij o.m. schreef over boeken, films en popmuziek. Zijn belangrijkste hobby is het verzamelen van boeken; alle voorbeelden komen uit zijn collectie.

Entree: 10 euro

Voor het bestellen van kaarten HIER klikken

Of kopen bij de VVV Borne (Kulturhus)

Of telefonisch reserveren: 074 266 5296

Wij en derden, die zich (deels) buiten de EU bevinden, maken gebruik van cookies, om onze website te verbeteren, om de website naar behoren te laten werken, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring. Ga voor meer informatie naar onze Privacy Verklaring.