Lezing: Anton Scheurink

Verslaafd aan overeten?

vrijdag 18 januari

20.00 uur

Prof. dr. Anton Scheurink is hoogleraar neuro-endocrinologie bij het Centre for Behaviour and Neurosciences in Groningen. Hij studeerde biologie aan de RUG en promoveerde in de dierfysiologie. Anton Scheurink is gespecialiseerd in de neurale regeling van de energiehuishouding in het lichaam en de regeling van het lichaamsgewicht, met speciale aandacht voor de rol van de hersenen bij eetstoornissen als extreem overgewicht.
De hypothalamus is een gebied in de hersenen dat zorgt voor de handhaving van het lichaamsgewicht. Maar daarnaast is er nog het beloningssysteem in de hogere hersengebieden en als het beloningssysteem dit conflict wint, worden we te dik. Dit probleem, de oorzaak ervan en de hersengebieden en hormonen die zorgen voor de regulatie van het eetgedrag en het lichaamsgewicht worden in de lezing door Anton Scheurink uiteengezet. Hij zal verklaren waarom het zo moeilijk is om af te vallen en laten zien dat overeten kan worden gezien als een vorm van verslaving met ‘evolutionaire’ achtergrond.
Maar het blijft niet alleen bij slecht nieuws, hij zal aan het eind van zijn verhaal ook aangeven hoe we eenvoudig maar succesvol kunnen omgaan met dreigend overgewicht.

In januari 2015 werd hij verkozen tot docent van het jaar.

Entree: 10 euro

Kaarten verkrijgbaar:
• Online: Kaarten bestellen
• Bij het VVV (Kulturhus) kopen
• Of reserveren: 074-2663103