Vierhandig pianospel van Pianoduo DimitrovBoelee

In het kader van Borns Blauw: Rhapsody in Blue

26 november 2023

 

Na de laatste klanken van het door Gershwin gecomponeerde Rhapsody in Blue klinkt er een donderend applaus in de Bornse Synagoge. Een staande ovatie voor dit bijzonder mooie concert.

Elvire Boelee en Dimitar Dimitrov spelen een unieke vorm van pianomuziek, vierhandig als een samengesmolten geheel. Ze warmen ons op met de klanken van Bach in lange muzikale lijnen die nooit eindigen. Na een pittig tempo met sprankelende momenten van Debussy luisteren we naar composities van Dimitar zelf. De oorlog in Oekraïne heeft hem hiertoe geïnspireerd, de duistere klanken eindigen in hoop. De vleugel ontploft bijna als de Tarantella van Gevrini, de vogelspin, zich het gif uit het lijf danst.

Tot slot de Rhapsody, vier handen vliegen over de toetsen om dit bekende nummer tot leven te brengen. De bezoekers die bijna allemaal iets blauws dragen worden getrakteerd op een knap staaltje pianowerk. Onder het genot van een drankje blijft iedereen nog even napraten, dit concert blijft nog wel even in de herinnering.