Kunst en erfgoed zijn belangrijke pijlers voor de interactie tussen inwoners van Nederland en Duitsland in de Euregio. Het Cultureel Podium Bornse Synagoge en de kunstkring Spektrum88 uit Rheine willen hierin een rol spelen met de organisatie van Euregionale schilderkunst.

De eerste expositie in het kader van Euregionale schilderkunst is het werk van Sophia Nefe. Zij is lid van het kunst- collectief Spectrum88 in Rheine en studeert binnenkort af aan de Kunst- academie in Münster.

Sophia geeft met haar surrealistische werk de toeschouwer een kans even te ontsnappen aan het dagelijkse leven. Haar schilderijen benaderen de werkelijkheid, maar er is altijd vervreemding. Dat roept weer spanning op bij de kijker, omdat de beelden niet overeenkomen met de ervaringen uit de realiteit.

De gangen, poorten en ramen in haar werk zuigen de toeschouwer het schilderij in en maken hem of haar deelgenoot van het werk. Sophia is groot bewonderaar van de Duitse surrealisten Max Ernst en Michael Hutter.
Beide kunstenaars hebben haar geïnspireerd. Zij heeft haar grote liefde gevonden; het surrealisme.

De volgende tentoonstelling is van Claudia Cornelissen die een fascinatie heeft met de kleuren zwart, wit en grijs. Door deze kleuren met acrylverf op canvas te verwerken kan zij experimenteren met vormen en structuren.
Zo kan zij haar fantasie de vrije loop laten en de kijker de mogelijkheid geven tot eigen beeldinterpretaties.

Ieder seizoen zullen enkele kunstenaars uit de regio eigen werk in de Bornse Synagoge en de galerie van Spektrum88 tentoonstellen.

Op 30 april vanaf 14.00 uur is er een feestelijke opening van de expositie van Sophia Nefe in de Bornse Synagoge waarbij iedereen van harte welkom is.

Deze expositie is ook te bezoeken van 7 t/m 21 mei op de zondagen van 14 tot 17 uur.

Van 4 juni tot en met 25 juni zal Claudia Cornelissen (kunstkring Spektrum88 Rheine) haar werk tentoonstellen in de synagoge op de zondagen van 14 tot 17 uur.

Het project Euregionale schilderkunst wordt mogelijk gemaakt door het Interreg- programma Deutschland-Nederland en medegefinancierd door de Europese Unie.